Neva 22. blog

April 29, 2019

Živjo!

Pišem svoj zadnji blog pred finalom Stopi Nova Ti v Novo leto in čas je, da vam nekaj razkrijem. Da boste razumeli celo zgodbo, bom začela na začetku oz. 8 let nazaj, ko sva se z možem odločila, da si želiva družine. Kot vsak par sva mislila, da nama bo to hitro uspelo, bila sva zdrava in niti nisva pričakovala kakšnih težav.

 

Po enem letu razočaranj sva se odločila, da poiščeva strokovno pomoč in takrat sem zvedela, da imam PCOS - sindrom policističnih jajčnikov. Za vse, ki niste prebrali mojega bloga o PCOS, na kratko, to je neozdravljiva hormonska motnja z bolj ali manj motečimi simptomi, med katerim je najbolj nadležni zagotovo ta, da ženska nima rednih menstruacij, kar pomeni neredne ali manjkajoče ovulacije oz. težava pri zanositvi. Verjemite mi, da se mi je tisti trenutek, ko sem od zdravnika dobila napotnico za nadaljne preiskave z diagnozo sterilnost porušil svet. Po enem letu ti postavijo diagnozo, da si sterilen, defekten, pokvarjen... grozno!

 

Tako se je nadaljevalo, preiskave, specialisti, zdravila, umetni hormoni, pritisk okolice, še nadaljna 4 leta, ko sva končno zanosila. Vmes sem ogromno prebrala o PCOS, da sem se seznanila s čim točno imam opravka. V Sloveniji še ni nekega podpornega sistema za ženske s to motnjo kljub temu, da za PCOS trpi kar 1 od 10-ih žensk, kar je ogromno! Naletela sem na angleško spletno stran oz. blog zapise mlade mamice, ki se je uspešno zoprstavila tej motnji in to ji je uspelo izključno z zdravo in uravnoteženo prehrano ter telovadbo. Uredila si je menstrualne cikle in s tem uspešno zanosila, večkrat, brez pomoči zdravnikov. Kar nekaj časa je trajalo, da sem se sprijaznila s to motnjo, jo sprejela kot del mene in se odločila, da si bom morala sama pomagati. Po porodu, dokler sem dojila, ni bilo ne duha ne sluha o PCOS, potem pa je bilo zopet vse po starem.

 

Glede na to, da sva si že od začetka želela več otrok, sem resno začela s spremembo v načinu svojega življenja. Najprej sem poskušala sama, po tem pa sem se leto in pol nazaj na moževo pobudo vpisala na CTF program v fitnes centru NYC GYM. Če me spremljate od začetka, potem veste, da sem se v fitnes zaljubila in da mi ta način vadbe zelo ustreza, veste pa tudi, da sem imela kar nekaj težav s prehrano, preizkušala sem kaj mi odgovarja in kaj ne, mislila sem, da zmorem in znam sama saj sem o zdravi prehrani ogromno prebrala in to se je dogajalo do januarja, ko sem se končno odločila, da dam priložnost jedilnikom, ki smo jih dobili v skopu CFT programa. Velika napaka, ki sem jo delala je bila, da sem jedla premalo ogljikovih hidratov (riž, testenine, krompir, kruh...) kar je vodilo do prenajedanja in vrtela sem se v krogu brez pravih rezultatov.

 

Že samo po pol leta gibanja sem si dokaj uredila menstrualne cikle, ko pa sem januarja uredila še prehrano, sem zanosila! Ja, noseča sem! In to brez zdravil, brez umetnih hormonov, brez pomoči zdravnikov. Samo moj trud pri spremembi življenjskega stila v bolj zdravega pri katerem je sodelovala cela družina. Definitivno najboljša odločitev mojega življenja! Zaradi težav pri prvi zanositvi, mi je ginekologinja sicer odsvetovala telovadbo z utežmi v prvem tromesečju, tako da čakam na zeleno luč za naprej, saj si želim ostati kolikor mogoče aktivna. O tem bom pisala še v posebnem blogu, zato spremljajte še naprej. Torej še niste začeli? Upam, da vam moja zgodba da zagon, ker to delate zase, za svoje zdravje. Vse lepo.

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square