Tina 8. blog

January 25, 2019

 

 

Hejla!

Kako napredujem? Super! Ampak danes ne bom govorila o treningih, niti o zdravi prehrani. Pretekli teden sva s kolegom iz fitnesa imela debato o proteinih. Sam odločno nasprotuje proteinskim napitkom in ostalim dodatkom. Zakaj? »Ker je to sam strup«, je rekel. Dalo mi je misliti in tako sem se odločila, da stvar malo raziščem.

Za začetek naj povem, da se proteinski napitki ali t.i. šejki uporabljajo predvsem kot prehransko dopolnilo, namenjeni pa so predvsem ljudem, ki potrebujejo večjo količino proteinov, torej ljudem, ki se aktivno ali vsaj rekreativno ukvarjajo športom.

Zakaj? Človek s svojo običajno prehrano ne zaužije dovolj beljakovin, s pomočjo proteinskega napitka pa dosežemo zadosten vnos beljakovin in tako boljšo regeneracijo mišic, zato ga je priporočljivo popiti takoj po treningu.

Velika večina ljudi misli, da so proteini namenjeni le tistim mišičastim moškim. Ni tako. Namenjeni so tudi ljudem, ki imajo prenizko tezo (hja, ne boste verjeli, tudi takšni obstajajo), vendar imajo ti šejki pač nekoliko drugačno sestavo.

Kar pa želim danes poudariti pa je, da so proteinski šejki tudi pripomoček pri hujšanju.

Proteini so ključnega pomena tudi pri izgubi kilogramov in maščob, saj jih telo prebavlja dalj časa, kar pomeni da smo hitreje siti in ostanemo dalj časa siti. Zraven tega z zadostno količino beljakovin preprečimo, da bi se pričeli razgrajevati največji porabniki kalorij – mišice.

Ker pa niso vsi šejki enaki, je potrebno biti previden pri izbiri le teh.

 

Pri hujšanju se priporočajo sirotkini proteinski napitki, saj imajo sirotkine beljakovine direkten vpliv na manjši dnevni vnos kalorij, saj vplivajo na hormon CCK, ki je močan naravni zaviralec apetita. Pri izbiri moremo biti pozorni predvsem na sestavo, torej da ima napitek čim manj ogljikovih hidratov, čim manj sladkorja in maščob.

Tudi sama po treningu kot nadomestek obroka popijem proteinski šejk. Večinoma izberem okus lešnika ali vanilije. Zraven tega, da naredim nekaj koristnega za telo, se še tudi malo posladkam, saj so proteini odličnega okusa.

Upam, da ste vsaj malo spremenili mnenje o proteinih, da ste dobili kakšno koristno informacijo, saj le ti resnično pomagajo pri rezultatih. 

Lepo se imejte in veliko se smejte. 

Čaw

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square