Mateja 3. blog

November 26, 2018

Dober mesec je za nami od kar smo stopile v projekt Stopi nova Ti v Novo leto in moram priznati, da je volja po »zdravem« prehranjevanju in rednih treningih še vedno na stopnji kot na začetku.

Priznati moram, da sem vesela za vseh preostalih 9 punc, ko jih vidim zadovoljne, z nasmeškom na obrazu, kadar končajo svoj trening. Brca, ki nam jo je dala Nina, s tem da smo pristopile k projektu, se po mesecu dni vidi ne samo po rezultatih, ampak predvsem v zadovoljstvu vseh, ker vemo, da smo naredile velik preskok na svojih poteh.

 

Torej kaj je bolj pomembno redno gibanje ali uravnotežena prehrana? Moje mnenje je, da sta oba ključna dejavnika.

Redno gibanje pomaga pri marsikateri težavi. Z redno telovadbo začnejo naši možgani sproščati veliko pozitivnih hormonov, tudi hormone sreče. V koš lahko pospravimo duševne motnje in še kaj. Z redno vadbo prične bledeti tudi stres. Izboljša se koncentracija, saj se pretok krvi v možgane poveča med telovadbo,…

Ko poskrbimo za uravnoteženo in zdravo prehrano, pomeni, da vnesemo uravnotežen vnos vseh pravih makro hranil in s tem toliko energije, kolikor je porabimo.

Ampak o tem povprašajte raje strokovnjake, jaz vam lahko povem le svojo zgodbo.

O takšnem in drugačnem prehranjevanju sem prebrala že nič koliko strani, je pa res, da sem izbrala neko pot prehranjevanja, ki ustreza meni, mogoče komu drugemu pa ne.

»Svojo pot« prehranjevanja sem izbrala že nekaj let nazaj, katero sem nekoliko prikrojila v dobrem zadnjem letu zaradi različnih dejavnikov. Z vstopom v projekt sem dobila zopet tisti zagon za »svojo pot« prehranjevanja, ko veš, da si nekoč že delal nekaj prav, ampak pa si večkrat malo zašel.

Ko me nekdo vpraša, če sem na dieti, odgovorim: ne. Spremenjen način prehranjevanja je dolgotrajen proces in rezultati se ne vidijo v prvem ali drugem tednu. Vsekakor je napredek viden šele čez nekaj časa.

Po mesecu dni lahko povem, da se vidi nek zametek spremenjenega prehranjevanja. V nekoč že osvojeni način prehranjevanja sem padla dokaj hitro brez kakšnih kriz. Brez težav si pripravim obroke za naslednji dan. Tudi, kadar si jih ne, vedno najdem rešitev, da ne posegam po močno predelani industrijski hrani. Možgane sem »oprala«, da so pričeli iskati hrano, ki je lahko prebavljiva. Spremenjen način prehranjevanja mi daje tudi več energije.

 

Treningov ne izpuščam več kot nekoč, ko kakšen dan pač nisem imela volje. Izpustim jih le takrat, ko mi službene obveznosti ne dopuščajo. Takrat pokličem Nino in se zmeniva za drug termin.

 

Dnevno sem povečala tudi jutranje in večerne sprehode z našim Ficom, ki pa se nič ne pritožuje. Ko mi čas dopusti, se odpraviva tudi na Lubelo, saj za tek še nisem pripravljena.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square