ZAKAJ SE PRIPOROČA "PLANK- DESKA" VADBA?

August 29, 2017

 

Vaje z lastno težo, so vse bolj priljubljene v svetu fitnesa zaradi svoje praktičnosti in preprostosti, in ker ne zahtevajo nobenih rekvizitov.  Lahko jih izvajaš kjer koli, v telovadnici kot v naravi. "Plank-deska" je oblika vadbe z lastno težo, ki nikoli ne bo šla iz mode. Je ena izmed najbolj učinkovitih vaj, ki se lahko delajo z lastno težo.

 

Je ena najučinkovitejših in tudi najtežjih oblik vadbe za okrepitev jedra telesa. Tistim, ki je še nikoli niso preizkusili, se na prvi pogled morda zdi enostavna in jo zaradi tega kar preskočijo, a dejstvo je, da gre za vadbo, s pomočjo katere se boste ob pravilnem izvajanju znebili maščobnih obročkov okoli pasu in tako imenovanih ljubezenskih ročajev ter izklesali mišice na ramenih, rokah, zadnjici in nogah.

 

Trebušne mišice podpirajo hrbtenico in hrbtenjačo in tako igrajo pomembno vlogo pri preprečevanju poškodb hrbtnih mišic. Da boste prejšnjo trditev uresničili, morate vzdrževati močne trebušne mišice in se redno gibati. Dnevno izvajanje "plank-deska" vadbe je odličen način za krepitev vašega trupa, s katero boste dobro obvarovali svojo hrbtenico.

 

Zakaj izvajati "deska" vajo?

 

1. Krepi mišice trupa in hrbta, učinkovito preprečuje ali blaži bolečine v hrbtenici.

 

"Plank" je idealna vaja za trebušne mišice samo zato, ker vključuje vse glavne mišične skupine, vključno z transversus abdominis, rectus abdominis, musculus poševnih externis in internus.

 

Ne smemo zanemariti katero koli od teh mišičnih skupin, saj ima vsaka od njih pomembno vlogo. Če krepite naslednje mišične skupine, boste opazili slednje:

 

- m.transversus abdominis ( Prečna trebušna mišica) je najgloblja mišica med njimi in naj bi bila posebej odgovorna za ohranjanje drže.

- m.rectus abdominis ( Prema trebušna mišica) bo izboljšala športne zmogljivosti, še posebej pri skokih. Ta mišica skupina je odgovorna za izgled "six pack-ov".

- m.obliques externis (Zunanja poševna trebušna mišica) izboljša sposobnost upogibanja iz strani v levo oz. desno in upogibanja naprej in nazaj.

-  m.obliques internus ( Notranja poševna trebušna mišica) izboljša držo in ohranja močan hrbet.

 


2. Zmanjša tveganje za poškodbe hrbta in hrbtenjače.

 

"Deska" je vrsta vadbe, ki vam omogoča, da gradite mišice brez izpostavljanja hrbtenice velikim naporom. Redno  opravljanje te vadbe, ne samo da zmanjšuje bolečine, ampak tudi krepi mišice in nudi močno podporo celotnega hrbta, še posebej na področju v zgornjem delu hrbta.

 


3. Daje občutek povečane energije vašega celotnega metabolizma.

 

"Deska" je odličen način za izziv celotnega telesa, ker je uspešnost vsakodnevnega opravila te vaje večja, saj porabimo več kalorij kot v drugih tradicionalnih vajah, kot so naprimer trebušnjaki. Mišice, ki se krepijo med vajo bodo zagotovile večjo porabo energije tudi ko boste neaktivni. To je zelo pomembno predvsem za tiste, ki preživijo večino svojega časa sede pred računalnikom. Torej če opravljate to vajo vsak dan, bo to zagotovilo da vaša raven presnove ostane povišana ves dan in celo med spanjem.

 

4. Izboljša telesno držo

 

Redno izvajanje te vaje izboljša vašo sposobnost pravilne in stabilne drže telesa. S krepitvijo telesa boste v vsaki situaciji popravili svojo držo, saj bodo trebušne mišice poravnane z mišicami vratu, ramen, prsnega koša in hrbta.

 

 

 

(Vir:https://www.workout.ba)

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square