KAJ JESTI MED POLETJEM?

June 12, 2017

 

Ste vedeli, da lahko s primerno hrano dobro prenašamo vročino? S pravilno izbiro se manj znojimo, vročina je znosnejša ali celo prijetna. Skratka, naše telo je peč in klimatska naprava v enem. Če nalagamo na peč, nam je vroče, zato se raje izogibajmo "vroči" hrani. Seveda hrana ni edini dejavnik dobrega počutja v vročini, saj pri tem sodeluje tudi telesna zgradba. 

V nadaljevanju vam bomo zaupali, katera hrana nas greje in katera nas hladi.

 

VROČA HRANA

Greje nas beljakovinska hrana, zlasti rdeče meso, ki ob pomoči maščob dobesedno priliva olje na telesni ogenj. Pozimi je to koristna lastnost, poleti pa nikakor ne. Tudi oreški, semena in jajca grejejo, vendar ne tako močno kot meso. Kruh, pecivo in drugi izdelki iz moke pri prebavi pritegnejo več vode, zato je ima telo manj za hlajenje. Skoraj vse začimbe in pekoča zelenjava nas ogrejejo (česen, ingver, pekoča paprika, redkve, gorčica ...).

 

 

HLADNA HRANA

Med svežim, presnim sadjem, ki je izrazito hladilne narave, so prvakinje lubenice in melone. Podobno ohladijo banane, vsi citrusi in tropsko sadje. Ker razen banan ni ne široko dostopno ne dovolj kakovostno, si namesto tega privoščimo dobro domače grozdje.

Od zelenjave nas najbolj ohladijo kumare in drugi zelenjavni plodovi, vse vrste listnate zelenjave (izjema je pekoča zelenjava) in solat, pripravljenih z njimi. Tudi kislo mleko, jogurt in kefir prijetno hladijo. Od pijač nas najbolj osvežijo sveže stisnjeni sadni in zelenjavni sokovi, zlasti sok stebelne zelene, takoj za njimi zeliščni in zeleni čaj, pa tudi pivo, ki pa je prej hrana kot pijača, saj je v pollitrskem vrčku piva utekočinjeno toliko energije

kot v 10 dag kruha.

 

(Vir:https://www.fitnes.si)

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square