VADBA Z ELASTIČNIM TRAKOM

June 5, 2017

 

 

Preden začnete z opisanimi vajami, se dobro ogrejte. Ogrevanje in raztezanje je pomembno pred vsako aktivnostjo in nobene vadbe ne začnite brez teh dveh najpomembnejših športnih sestavin. 

Vaje z elastiko so dobre za krepitev, praktično vseh mišičnih skupin.  Pri izbiri elastike bodite pozorni na njeno barvo, saj so med sabo različne, različne barve pomenijo različno obremenitev. Prav tako se razlikujejo po dolžini, krajša kot je, težje so vaje.

 

1. Počep z elastiko

Stojite pokonci, stopala so vzporedno v širini ramen, s stopali stopite na elastiko, z rokami primite oba konca elastike.

V kolenih se spustite do pravokotnega položaja in istočasno dvignite roki naprej do položaja dlani v višini brade. Komolca sta rahlo pokrčena.

Ob spuščanju rok navzdol se s telesom vrnete v začetni položaj.

 

2. Skleca z iztegom kolka

Postavite se v oporo na rokah in stopalih, komolca sta v višini ramen, elastiko imate na hrbtu, oba konca pa pod dlanmi.

Spuščate prsni koš proti tlom, komolca sta obrnjena navzven in ob dvigu navzgor rahlo dvignete levo nogo. Pri naslednji ponovitvi dvignete desno nogo.

 

3. Veslanje stoje v predklonu z elastiko

S stopali stopite na elastiko, prosta konca primite z rokama. Z vzravnanim hrbtom stojite v predklonu, pogled je usmerjen naprej.

Na začetku gibanja so ramena potisnjena naprej, pri izvajanju vaje pa jih potisnete nazaj in skupaj. Elastiko povlečete nazaj in gor, komolca sta ob telesu.

 

4. Izpadni korak z upogibom v komolcu

Naredite razkorak, elastiko imate vpeto pod sprednje stopalo, oba konca držite v rokah.

V kolenskem sklepu se spustite do pravokotnega položaja, zadnja noga je iztegnjena in istočasno naredite upogib v komolcu z elastiko. Ko se vračate v začetni položaj, iztegnite roki navzdol.

 

5. Odmik rok nad glavo z elastiko

Stopite s stopali v širini bokov, elastiko je vpeta prek spodnje strani stopal, oba konca držite z rokama. Dvignite roke nad glavo, komolca sta rahlo pokrčena.

 

6. Izteg komolca v predklonu

Stojite v predklonu, elastiko imate pod stopali. Oba konca elastike držite z nevtralnim prijemom, komolca pokrčite ob telo. Naredite izteg v komolcu od pravokotnega položaja do iztegnitve. Pogled je usmerjen naprej, hrbet poravnan.

 

7. Upogib trupa s trakom

Lezite na hrbet, nogi sta pokrčeni, pogled je usmerjen navzgor. Elastiko imate v rokah nad prsmi.  Ob izdihu se dvignete v loku naprej in navzgor ter istočasno napnete elastiko tako, da komolca potisnete navzven.

(Vir:https://www.aktivni.si) 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square