Kolikokrat v tednu bi morali delati vaje za moč?

May 12, 2017

Vaje za moč izboljšujejo sposobnost nadzorovanja gibanja, fizično zmogljivost in samozavest. Poleg tega je možnost za poškodbe manjša z vsakim treningom. Zakaj torej ni takšna vadba na sporedu kar vsak dan?

 

 

Trening za moč prinaša še dodatne ugodnosti, ki vključujejo tudi večjo gostoto kosti. To je še posebej pomembno za ženske, saj imajo na stara leta pogosto probleme s kostmi. Zato je priporočljivo, da tudi predstavnice nežnejšega spola vključijo vaje za moč v svoj urnik. Mit o »moški« vadbi je torej razbit.

 

 

 

 

 

Koliko treningov za moč pa bi morali imeti v enem tednu?

 

Raziskovalci si niso povsem enotni, ali je enkrat tedensko dovolj. Telo se v tako kratkem času ne »navadi« na vaje, kar pomeni več bolečin pri okrevanju. Se pa vsi strinjajo z dvotedenskim treningom. Veliko ljudi dela za moč boj pogosto, kot bi bilo potrebno.

 

 

Kaj pa trajanje? Tu velja isto pravilo – krajša vadba naj bi imela skoraj enak učinek, kot daljša. Trener Michael Boyle, ki se je v preteklosti ukvarjal tudi z usposabljanjem znane bejzbolske ekipe Boston Red Sox, priporoča 50 minutno vadbo dvakrat tedensko. Krajši treningi razdeljeni na več dni pomenijo tudi manjše možnosti za poškodbe. Torej krajše vadbe, manj dni v tednu in skoraj nič bolečin? Sliši se odlično.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square