Svetovni dan gibanja

May 10, 2017

Letošnji svetovni dan gibanja, 10. maj, poteka pod sloganom »Tisoč življenj, tisoč oblik gibanja!«.

 

 

 

 

Gibanje je eden od osnovnih dejavnikov zdravja, saj vpliva tako na telesno kot duševno zdravje in povečuje kakovost življenja.

 

Redna gibalna aktivnost krepi mišice, kosti, blaži upadanje psihofizičnih in funkcionalnih sposobnosti telesa, pripomore k zmanjšanju stresa in depresije, izboljšuje družabne spretnosti, samospoštovanje in samozavest, krepi imunski sistem ter izboljšuje spanec.

 

V kombinaciji z ustrezno prehrano gibanje varuje pred čezmerno telesno težo in debelostjo, zmanjšuje tveganje za padce in poškodbe. Različne raziskave so pokazale, da prav gibanje preprečuje številne kronične nenalezljive bolezni v odrasli dobi.

 

 

 

Koliko gibanja potrebujemo?
 

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije bi se odraslih morali gibati vsaj 30 minut na dan večino dni ali vse dni v tednu. Otroci in mladostniki pa na dan potrebujejo vsaj eno uro zmernega do intenzivnega gibanja in vsaj dvakrat na teden vaje za mišično moč, gibljivost ter za zdravje kosti.

 

 

 

Slovenci smo aktivni
 

Podatki iz raziskave Eurobarometer 2009, v kateri so sodelovali  tudi državljani Slovenije, kažejo, da je skrb za zdravje najpogostejši razlog za ukvarjanje s telesno dejavnostjo, narava pa prostor, kjer so Slovenci najraje in najpogosteje telesno dejavni. Razveseljiv je podatek, da delež telesno aktivnih odraslih v Sloveniji ni nizek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:https://www.aktivni.si

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square