VADBA Z ŽOGO

May 3, 2017

Skoraj ni posameznika v Sloveniji, ki ne bi imel vadbene žoge doma. Ena od skupnih značilnosti teh ljudi pa je, ki ne vedo, kaj z njo početi. No danes je dan, da izvlečete svojo veliko žogo iz kota in iz nje pobrišete prah. Pripravili smo vam pet osnovnih vaj. Vsako vajo delate 60 sekund, brez vmesnih pavz, torej vseh pet skupaj 5 minut. Po končanem krogu, si vzamete 2-minutni počitek. Vseh krogov skupaj naredite za začetek 5, nato pa si po lastni presoji, dodajte še kakšen krog.

 

 

VAJA 1 POČEPI Z ŽOGO OB STENI
Prva vaja velja za temelj skoraj vsakega vadbenega programa. Gre za počepe z žogo ob steni. Žogo postavite na ledveni del, se naslonite ob steno in se v navpični smeri spustite do pravega kota. V tem položaju se zadržite sekundo in se vrnite v začetni položaj. Bodite pozorni, da se s koleni v vodoravni smeri ne pomaknete preko konic prstov.

 

VAJA 2 DVIG MEDENICE Z NOGAMA NA ŽOGI
Z drugo vajo boste okrepili mišice trupa, zadnjico in zadnji del nog. Vajo izvedete leže na hrbtu s petami na žogi. Potem pa zadnjico odlepite od podlage tako visoko, da sta koleni, kolka in rameni poravnani. Iz skrajne točke se vrnemo v začetni položaj in vajo izvajamo 60 sekund.

 

VAJA 3 UPOGIB TRUPA NA ŽOGI
Naslednja vaja, ki jo boste izvajali, je upogib trupa leže na žogi. Žogo postavite približno na sredino hrbta, stopala pa morajo biti čvrsto v stiku s podlago, saj je to osnova za dobro ravnotežje. Ko boste poskrbeli za pravi položaj, trup preprosto upognite kolikor pač lahko, v takšnem položaju se zadržite za sekundo in se vrnite v začetni položaj.

 

VAJA 4 PREMIK ŽOGE Z NOGAMA K TRUPU
Podobno kot pri drugi vaji bomo tudi četrto izvajali leže z nogama na žogi. Razlika je v tem, da so pri tej vaji noge v začetnem položaju iztegnjene in jih med vajo pokrčimo, ko poskušamo žogo približati zadnjici. To je namreč cilj vaje. Ko pridemo do skrajne točke, žogo vrnemo na izhodišče.

 

VAJA 5 DVIG ŽOGE Z NOGAMA

Zadnja vaja posameznega kroga je dvig žoge z nogama. V ležečem položaju najprej poskrbite za dobro oporo. To pomeni, da roke odmaknete od telesa in se z dlanmi uprite ob podlago. Potem pa preprosto iztegnite noge in žogo postavite med stopala. Iz tega položaja žogo dvignite tako visoko, da bodo telo in nogi oklepali pravi kot in jih  potem spustite v začetni položaj.

 

 

Vir:https://www.aktivni.si

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square