Zakaj je vaša zadnjica ploska kljub vsakodnevnim naporom

April 19, 2017

Toliko vaj, a še vedno niste prišli do oblike zadnjice, za katero garate. Preverite, koliko neuspelih poskusov lahko pripišete genetiki in kaj lahko storite sami.

 

 

Resnica je, da velikost in obliko oziroma mesta, kjer se bo nalagala maščoba, uravnavajo genetika in hormoni. Zato je pri nekaterih poznan pojav, kjer se maščoba nabira predvsem na zadnjici, pri drugih bolj na bokih in stegnih ... To je zunaj vašega nadzora. Vendar pa geni niso edini, ki narekujejo, kako bo videti vaša zadnjica.

Pri vsem tem imata velik vpliv tudi prehrana in vadba. Zakaj potem zadnjica ostaja ploska kljub vsakodnevnim naporom? Strokovnjaki menijo, da na to pogosto vplivajo naslednje napake ... Od danes se jim skušajte izogniti.

 

 

 

 

 

 

Poskrbite, da boste vaje izvajali pravilno
 

Pogosto namreč pri vajah, ki so sicer odlične za čvrste mišice zadnjice, aktiviramo druge večje mišice, ki na koncu opravljajo največ dela. Primer takšne vaje je počep. Več o tem preberite v članku: Počep za oblikovanje zadnjice – stopala skupaj ali stopala narazen?

 

V trening vključite tudi enonožne vaje, kot je mrtvi dvig na eni nogi, izpadni korak, dvig bokov na eni nogi.

 

 

 

Poiščite hrib in v vadbo vključite hitrost
 

Tek in sprinte po ravnem kombinirajte s hojo in tekom/sprinti v hrib. Tako se bo bolj krepila vaša zadnja plat. Vsi, ki zmorete več, pa poskusite s stopnicami, saj so pri vadbi mnogokrat podcenjene.

 

 

 

Večkrat se raztegnite med sedenjem
 

Sedenje ne vpliva le na videz zadnjice, pogosto sedenje skrajša mišice kolčnega sklepa, kar vpliva na aktivacijo mišic zadnjice tudi ko ne sedite in zelo rade se pojavijo bolečine v ledvenem delu.

 

 

 

Razgibajte se z naslednjimi vajami:

 

1. vaja

Stojte vzravnano s stopali v širini ramen. Nato z eno nogo stopite korak nazaj in rahlo dvignite peto. Nagnite se nazaj kolikor zmorete in se z isto roko naslonite na križnico. Zadržite nekaj sekund. Ponovite še v drugo stran. Naredite 10 ponovitev z vsako nogo in roko.

 

 

2. vaja

Ulezite se na trebuh in pod bok (na mišico psoas) položite žogico. Dopustite telesni teži, da se prenese na nanjo, vendar ne smete čutiti bolečine. Ostanite v položaju, dokler ne občutite olajšanja v bokih.

 

 

 

 

3. vaja

Pri vaji dvig bokov so pete vedno trdno na tleh, čutiti morate, kako se aktivira mišica zadnjice. V zgornjem položaju zadržite za nekaj sekund. Naredit trikrat po 10 do 15 ponovitev.

 

Vajo lahko izvajate tudi z rameni na dvignjeni površini. Uporabite lahko tudi elastičen trak, ki si ga namestite okoli stegen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square