Hoja je najboljše zdravilo

April 18, 2017

Da je hoja najboljše človekovo zdravilo, je učil že najslavnejši grški antični zdravnik Hipokrat. In hoja tudi odlično dopolnjuje trening teka. Koliko časa hoditi? Podvojite razdaljo, ki jo navadno pretečete.

 

 

 

 

 

Hitra hoja in dolgi sprehodi prav tako poskrbijo za vzdržljivost, hkrati pa omogočajo telesu, da se počasi prilagodi na ponovne večje napore.

 

Priporočljiva je predvsem za tiste, ki trpite zaradi preobremenitev sklepov, vezi in kit, ki jih prinaša tekaška vadba.

 

 

Hoja naj postane del vašega treninga
 

Vsaj enkrat na teden zamenjajte tek s hojo, ki odlično dopolnjuje trening. Tako se boste izognili enostranskemu treningu in obremenitvam, saj so praviloma dejavne druge mišice kot pri teku.

Če imate za seboj maraton, je prav tako priporočljivo v svojo rutino vključiti hojo, pa tudi druge športne aktivnosti. Na ta način telesu omogočite več časa za regeneracijo.

 

 

Nekaj priporočil:
  • Med hojo se osredotočite na telesno držo. Delajte kratke in nizke korake, saj tako manj obremenjujete stopala, kolena in kolke.

  • Načrtujte trening: hodite 30-60 minut brez počitka oz. podvojite svoj tekaški trening ali trening razdelite na krajše segmente. Tempo naj tako hiter, da še lahko normalno govorite.

  • Izberite nove poti ali se podajte na izlet v neznano. Bolj razgibano, boljši in pestrejše bo in več boste imeli od treninga.

  • Če je zunaj deževno, megleno, mrzlo... in vam ni do treninga na prostem, izkoristite stopnice.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:https://www.aktivni.si

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square