7 razlogov, zakaj ne smete zamuditi ponedeljkove vadbe

March 13, 2017

Preverite, kaj pravijo raziskave o ponedeljkovi vadbi. 

 

Raziskave kažejo, da ljudje razmišljajo in sprejemajo zdravstvene ukrepe pogosteje ob ponedeljkih kot katerikoli drug dan v tednu. O tem priča študija, objavljena v reviji American Journal of Preventative Medicine.

Toda kako zbrati motivacijo v ponedeljek, boste rekli. Se strinjamo. Ko že desetič izklopite dremež, imate v glavi enostavno tisoč in en razlog, zakaj vendarle ne bi vstali, obuli novih pisanih superg in oddrveli v bližnjo telovadnico.

 

 

 

 

 

Preberite, zakaj je vredno ...

 

1. V službi boste naredili več
 

Pozdravljen, nov začetek! "Počutili se boste neverjetno produktivne. Imeli boste občutek, da ste nekaj že naredili, in posledično boste z lahkoto opravljali druge službene obveznosti," pravi Gretchen Rubin, avtorica uspešnice Better Than Before.

Ta filozofija vas lahko motivira tudi za vadbo v torek, sredo in za vsak naslednji dan.

 

 

2. Več se boste smejali
 

Raziskave kažejo, da v povprečju pisarniški delavci ne čutijo veselja do 11:16. ure. Vendar! (Ponedeljkova) jutranja vadba vam bo pri tem pomagala. Endorfini, hormoni sreče, se bodo sprostili in počutili se boste fantastično. Nič ni boljšega kot počutje po dobri fizični vadbi. Je res? Raziskave pravijo celo, da vam lahko že pet minut hoje na dan pomaga znatno izboljšati razpoloženje.

In še eno dobro novico imamo za vas. Po mnenju strokovnjakov se vam po treningu dvigne samozavest. Še posebej to velja za otroke in mladostnike.

 

 

3. Zadušili boste tesnobne misli
 

Vas mine do življenja, ko v nedeljo zvečer pomislite na goro pisarniškega dela, ki vas čaka v novem tednu? Nič nenavadnega. Kaj lahko naredite?

Študije kažejo, da aerobna vadba zmanjša splošno anksioznost. Hop, hop na tekoči trak. Čaka vas nekaj kilometrov, ki jih je priporočljivo preteči.

 

 

4. Korak k samokontroli
 

Ponedeljkova vadba je pravzaprav odličen začetek, da se naučite samodiscipline tudi na preostalih področjih svojega življenja.

Če se gibate zgolj 15 minut na dan, se je izkazalo, da se lahko znebite želje po cigaretah, saj se boste naučili mirno obvladovati 'možgansko tesnobo'.

 

 

5. Boljši spanec
 

Vadba vam lahko pomaga pri ponovnem zagonu cirkadianega ritma, notranje telesne ure, ki nadzira vaš spalni cikel. Ena od študij je pokazala, da lahko redna (ponedeljkova) vadba pomaga pri zdravljenju kronične nespečnosti.

 

 

6. Povečanje intelektualnega potenciala
 

Vas v naslednjem tednu čaka pomembna predstavitev? Brž v telovadnico! To je namreč lahko vaš recept za uspeh. Telesna vadba vpliva na grajenje zdravih živčnih celic. In študije kažejo, da naporni telesni trening pomaga, da udeleženci dosegajo boljše rezultate na testu pomnjenja. Neka druga raziskava pa je pokazala, da se udeleženci učijo besedišča 20 odstotkov hitreje po intenzivni vadbi v primerjavi s skupino, ki ni bila telesno aktivna.

 

 

7. Večji zaslužek?
 

Obstajajo tudi povezave med telovadnimi navadami in višino mesečnega zaslužka. Zanimivo, kajne? Zaposleni, ki se redno ukvarjajo s športom, zaslužijo v povprečju 9 odstotkov več kot njihovi kolegi, ki ponedeljkova jutra preživljajo doma. Ka-čing!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:https://www.aktivni.si

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square