Kako se znebiti »muskelfibra«?

March 9, 2017

Kaj je »muskelfiber« in zakaj se pojavi?

 

Muskelfiber ali boleče mišice so posledica preobremenitve določene skupine mišic zaradi telovadba ali kakšnega drugega telesnega napora. Medtem ko so učitelji včasih v šolah učili, da je muskelfiber posledica nastajanja oziroma sproščanja mlečne kisline v mišicah ob fizični obremenitvi, novejše teorije pravijo, da se zaradi preobremenitve v mišici pojavijo drobne pretrganine, ki se vnamejo, zato mišica oteče in se pojavijo tipične bolečine.

 

Se pa boleče mišice pojavijo tako pri amaterjih kot pri profesionalnih športnikih, kadar obremenijo svoje telo oziroma mišico nad nivo, na katerega je navajena. Laično bi lahko rekli, da je boleča mišica, ki ni posledica fizične poškodbe, enostavno utrujena mišica, ki je potrebna počitka.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ali lahko vnetje mišic preprečimo?

 

Strokovnjaki pravijo, da ne. Bolečine lahko z na različne načine kvečjemu omilimo, vendar se jim pa nikoli ne bomo mogli povsem izogniti. Vzpodbudno pa je le dejstvo, da boleče mišice izginejo, ko se telo privadi na določeno stopnjo obremenitve. Ob intenziviranju, prekinitvi ali ponovnem pričetku treninga po daljšem premoru pa se bo muskelfiber seveda spet pojavil.

 

Proti »muskelfibru« z ogrevanjem

 

Če boš mišice dobro segrel pred pričetkom treninga ali kakšnega drugega fizičnega napora, bo šok za te manjši in se bodo pozneje utrudile. Tako boš postopoma stopnjeval obremenitev mišic, te pa bodo gibljivejše in zmogljivejše in se kasneje utrudile.

 

Poskusi z zmernostjo

 

V kolikor se med vadbo ne boš preveč naprezal, boš upošteval pravilo zmernosti, ki pravi »manj je več«, potem bodo tudi posledice naslednji dan v obliki bolečih mišic izpadle manj naporne. To pravilo še najbolj velja za začetnike, saj lahko pretiravanje že med vadbo vodi do mišičnih krčev in pretrganih mišic, ki pa še bolj bolijo kot navaden muskelfiber.

 

Razgibavanje!

 

Podoben učinek, ki je posledica ogrevanja mišic pred pričetkom vadbe, dosežemo z razgibavanjem po končani vadbi. V ta namen se lahko poslužiš različnih namenskih razteznih vaj, s katerimi mišice postopoma sproščaš. V kolikor so bile pri vadbi najbolj obremenjene noge, pa pomaga počasen tek, hoja ali celo sproščujoča vožnja s kolesom.

 

Blaženje z masažo

 

O tem, v kolikšni meri masaža pomaga, si strokovnjaki niso edini. Dejstvo je, da masaža trenutno deluje blagodejno na mišico in telo, toda ali tudi dejansko pripomore k manj intenzivnemu muskelfibru naslednji dan, pa ni moč zagotovo trditi.

 

Z obkladki

 

Topli in hladni obkladki spodbujajo prekrvavitev v telesu in tako dodatno oskrbujejo mišice s kisikom, ki je potreben za razkrajanje mlečne kisline in posledično za hitrejšo regeneracijo mišice.

 

Analgetiki

 

Zaradi popolnosti informacij moramo omeniti tudi ta način lajšanja bolečin zaradi muskelfibra. Kljub vsem poznanim negativnim stranskim učinkom jemanja farmacevtskih preparatov pa je treba priznati, da ta metoda še najhitreje učinkuje. Pomagala naj bi tudi vitamin C in magnezij. Na najbolj naraven način učinkuje aspirin, sploh, če ga vzamemo takoj po vadbi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:http://moski.hudo.com

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square