Telo potrebuje gibanje

March 6, 2017

Glede na način življenja, ko marsikdo večji del dneva presedi, je pomembno, da postane gibanje potreba – tako kot potreba po zraku, hrani, vodi ... Za vas imamo nekaj nasvetov in načel za uravnoteženo vadbo.

Telesna dejavnost je definirana kot telesno gibanje, opravljeno z močjo mišic in porabo energije. Ocenjuje se posredno s količino porabljene energije, ki presega bazalni metabolizem.

 

 

 

 

 

 

Telo potrebuje gibanje
 

Ko se nam zdi, da smo utrujeni, se nikar ne prepustimo pasivnemu, telesno nedejavnemu počitku, ampak se raje odločimo za aktiven način preživljanja prostega časa. Naše telo potrebuje gibanje, saj je to varovalni dejavnik, ki nas zaščiti pred boleznimi srca in ožilja ter krepi naše zdravje.

 

Če nam telesna zmožnost upada, tega ne moremo pripisovati le staranju, ampak predvsem neuporabi mišic – to pa je vzpodbudno, saj lahko vedno poskrbimo za spremembe.

 

Dejstvo je, da z aktivnim načinom življenja ljudje ohranjajo mladost, v primerjavi z neaktivnimi vrstniki tudi za 10 do 20 let, da ne omenjamo kakovosti takšnega življenja, saj gibanje spodbuja dobro počutje in samozavest. Če smo v dobri telesni kondiciji, smo sproščeni, lepše spimo in se zjutraj zbudimo spočiti in čustveno razbremenjeni.

 

 

Ne naporno, ampak redno in zmerno
 

Nekateri napačno razumejo vpliv telesne dejavnosti na zdravje, saj mislijo, da koristi takšna, ki zahteva maksimalne napore. Vendar so raziskave pokazale, da korist prinesejo takšne dejavnosti, ki jih dosežemo z rednostjo in zmernostjo.

 

Našemu zdravju koristi vse – ko hitro hodimo, pospravljamo stanovanje, uporabimo stopnice namesto dvigala ... S takšnim načinom življenja bomo pripravljeni za večje športne napore.

 

 

Uravnoteženost
 

Tako kot pri prehranjevanju tudi pri telesni dejavnosti uporabljamo načelo uravnotežene vadbe. Vključujte:

  • aerobno vadbo (za vzrdžljivost)

  • vadbo za moč in

  • vadbo za gibljivost.

Aerobni vadbi lahko rečemo tudi vadba za srce, saj ohranja in izboljšuje splošno vzdržljivost. Sem spadajo hitra hoja, tek, kolesarjenje ... Vedno moramo biti pozorni na dihanje, saj ne sme priti do pomanjkanja kisika.

 

 

Formula za izračun maksimalnega srčnega utripa

220 – starost = vaš maksimalni srčni utrip!

 

 

Hitri nasveti
 

1. Kako izboljšati splošno zdravstveno stanje?

 

Privoščite si vsaj 30-minutno telesno aktivnost na dan, najmanj trikrat tedensko, in sicer v območju srčnega utripa od 50 do 60 odstotkov maksimalnega utripa.

 

2. Kako izgubiti odvečne kilograme?

 

Privoščite si aktivnost tri- do petkrat na teden, ki naj traja 30 minut v območju srčnega utripa od 60 do 70 odstotkov maksimalnega utripa – to območje imenujemo območje izgorevanja maščob. Predvsem pa vključite vaje za moč. Mišice so tiste, ki porabljajo odvečno maščobo!

 

3. Kako poskrbeti za vzdržljivost in izboljšanje kardiovaskularnega sistema?

 

Privoščite si vadbo v območju srčnega utripa od 70 do 80 odstotkov maksimalnega utripa. Območje srčnega utripa (80 odstotkov maksimalnega) je območje aerobnega treninga ali tudi vadba za rekreiranje srca, ki izboljšuje kardiovaskularni sistem.

 

Seveda pa je tudi osnova za zahtevnejše treninge. Aerobna vadba je tista, ki vključuje večino velikih mišičnih skupin. Daljša aktivnost v anaerobnem območju vodi v izčrpanost. Če ima človek večjo aerobno kapaciteto, pomeni, da je njegov srčno-žilni sistem manj obremenjen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:https://www.aktivni.si

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square