Zakaj je gibanje tako pomembno?

February 24, 2017

 

Človeško telo sestavljajo celice, povezane v različna tkiva, ki v telesu opravljajo vsak svojo funkcijo. Za to, da lahko naše telo nemoteno deluje je nujno potrebno tudi gibanje. Naši predniki so to s pridom prakticirali, mi pa ga danes pogosto povsem zapostavljamo. Preberite zakaj je gibanje nujno potrebno in kako vpliva na delovanje našega telesa.

 

 

 

 

 

 

 

Vse je v gibanju

Če za trenutek zadržite dih in popolnoma mirni ostanete na mestu, svet okrog vas na videz zares počaka. A takšen je le svet gledan iz makroskopskega vidika; na mikroskopski ravni pa se okrog nas resnično veliko dogaja. Tako je tudi v našem telesu – srčna mišica, ki do konca življenja zagotovo ne obstane niti za trenutek, ob navideznem mirovanju še vedno neutrudno pošilja po telesu kri in tako oskrbuje celice, da lahko nemoteno delujejo naprej.

Prav tako ne obstane celična presnova. V telesnih celicah se stvari odvijajo neprestano, vršijo se sinteze, nekatere snovi razpadajo, tretje imajo zgolj vlogo prenašalcev četrtih snovi... Skratka, v našem telesu se neprestano dogaja.

 

 

Gibanje, ki podpira gibanje

Zagotovo ste ob večjem telesnem naporu začutili, da se je vaš srčni utrip pospešil, postalo vam je vroče, morda so vas oblile znojne kapljice... In vse to je popolnoma normalen in zdrav odziv na tovrstne aktivnosti. Takšne reakcije v osnovi uravnava naš genski zapis, ki se je, kot že rečeno, zapisoval, spreminjal in dodeloval več tisoč let.

Antropološka znanost vsak dan odkriva nova in nova dejstva o človeku iz preteklih let. Dandanes si lahko z gotovostjo predstavljamo, kako so živeli pred 10.000 leti (kar je, za proces evolucije, zelo kratko časovno obdobje). Začeli smo kot lovci in nabiralci in ravno tu je bilo gibanje tako zelo pomembno. Pradavni človek je bil, še posebej v ugodnih podnebnih razmerah, v neprestanem  gibanju, iskanju in lovljenju; na to pa se je prilagodilo tudi njegovo telo.

 

 

Mišično tkivo

Mišice so tkivo, sestavljeno iz specializiranih celic. To pomeni, da so prilagojene na funkcijo, ki jo opravljajo. Njihova naloga pa je predvsem premikanje in ohranjanje oblike telesa, saj so ravno mišice tiste, ki držijo človekov skelet pokonci. Vsak gib, ki ga naredimo, je nadzorovan s strani možganskih celic. In vsak gib opravi točno določena skupina mišičnega tkiva.

 

Tekom razvoja se mišično tkivo, če razvoj poteka brez nepredvidenih napak, povečuje. Razlika se pojavi predvsem v puberteti, kjer hormonske spremembe odločajo o tem, kakšna bo mišična masa deklice in kakšna bo mišična masa dečka. Seveda so moški, kot lovci, po genski zasnovi bolj obdarjeni z mišicami, ženske pa zavoljo razmnoževalnih sposobnosti, z maščobnim tkivom.

 

Znanstveniki moderne dobe pa so že zgodaj dognali, da se mišična masa stalno gradi, razpada in obnavlja. Tako lahko z načrtnim treningom povečujemo mišično maso, ali pa jo z vsakdanjo rekreacijo vsaj ohranjamo.

 

 

Delež mišične mase v telesu je zelo pomemben

Delež mišične mase v telesu je bolj pomemben, kot si lahko mislimo. Več mišične mase, kot imamo in več, kot jo uporabljamo, več energije, ki jo v telo vnesemo s hrano, potrošimo. Kar je dobra in hkrati slaba novica. Dobra je predvsem za tiste, ki želijo izgubiti odvečne kilograme, slaba pa za tiste, ki se ne hranijo aktivnosti primerno.

Te celice namreč za optimalno delovanje potrebujejo veliko hranilnih snovi. Najbolj splošno razširjeno mnenje je, da potrebujejo predvsem ogljikove hidrate, seveda kompleksne, ki počasneje prehajajo v kri in je tako pritok hranil bolj konstanten in traja dlje časa.

 

A tisti, ki se redno ukvarjajo s športnimi aktivnostmi, priporočajo predvsem zmerno uživanje vseh osnovnih hranil, torej beljakovin, maščob in ogljikovih hidratov, poleg tega pa morajo biti v prehrani obvezno prisotni tudi minerali in vitamini, saj celična presnova deluje le s prisotnostjo teh mikrohranil.

 

 

Gibanje, gibanje in še enkrat gibanje

Že vrabci na veji čivkajo, da se ljudje dandanes premalo gibamo. Premikanje na delu, prestopanje iz enega konca na drugega pri vsakodnevnih opravilih, je daleč od gibanja, ki koristi našemu zdravju. Ugodnosti, ki smo jih pridobili z modernimi prevoznimi sredstvi, so sicer občudovanja vredne, a hkrati nam je bilo odvzeto tisto primarno gibanje, ki ga naše telo tako nujno potrebuje za optimalno delovanje.

 

 

Gibanje ni enako vrhunskemu športu

Za to, da se vsakodnevno rekreiramo, ni potrebno biti vrhunski športnik; daleč od tega. Potrebno si je le vzeti pol ure časa, se odpraviti ven na svež zrak in se gibati tempu primernem za našo kondicijo. To je lahko bodisi lahkoten tek (ponekod priljubljeno imenovan tudi jogging), ali pa sprehod, pri katerem se vsaj malo zadihamo in nam utrip srca nekoliko naraste.

Druge alternative gibanja, ki so koristne za zdravje telesa, so tudi kolesarjenje, rolanje, pozimi tek na smučeh, hribolazenje,… Skratka, izberite si aktivnost, ki vam je prijetna, kajti le ta bo koristila tako telesnemu kot tudi duševnemu zdravju.

 

 

Koristi polurnega gibanja na dan

Zagotovo lahko trdimo, da gibanje koristi prav vsakemu delu telesa. Najprej ohranja, ali celo povečuje mišično maso. Pospešuje pretok krvi, s tem pa je telo bolje oskrbljeno s hranilnimi snovmi. Med drugim ravno zaradi tega koristno deluje tudi na možganske funkcije, saj pospešuje dotok kisika do možganskih celic. Krepi tudi skelet, pomaga nam ohranjati primerno telesno težo, če pa v njem po vrhu vsega še uživamo, zmanjšuje stres, ki ga povzročajo vsakodnevni dejavniki moderne dobe.

 

Živimo v času, ko se porast števila obolelih za raznoraznimi boleznimi moderne dobe, zdi neverjeten. A ni nujno, da smo tudi mi žrtve tega sistema. Marsikaj se da spremeniti s spremembo življenjskih navad, tako da slabe zamenjamo z dobrimi. In več gibanja bi vsekakor moralo biti na prvem mestu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:http://www.liveactive.si/clanki/zakaj-je-gibanje-tako-pomembno

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square