Z novim letom pričnem športati, brez izgovorov

January 19, 2017

Da se ne bodo vaše novoletne zaobljube ponovno spremenile v prazen nič!

 

Dokazano je, da nam športne aktivnosti sproščajo hormon sreče. Zakaj se je potem tako težko lotiti aktivnega življenja in ga oplemenitit z zdravo prehrano, ki pripomore k dobremu počutju?

 

 

 

Gotovo se vsi strinjamo, da bi se božično-novoletni prazniki lahko imenovali kar prazniki hrane. Toliko dobrot, kot jih mame in babice spečejo v božičnem duhu, ne dobimo nikdar v letu. Vsekakor se je težko upreti dišečim keksom, slastni potici in mamljivi francoski solati.

 

Prve dni teh čarobnih praznikov se vsi veselo »bašemo« s sladkarijami in maščobami, ki nam jih ponuja domača božična miza. Stvar se začne zatikati čez nekaj dni, ko so trebuščki že čisto zasedeni z vsemi dobrotami, pa tudi naša vest nam začne mahati nekje iz odzadja. Takrat si običajno rečemo: »Ah, do novega leta še lahko, potem pa začnem zdravo živeti!« Morda si res zadamo novoletne zaobljube, ki vključujejo zdravo in aktivno življenje, a kaj, ko se jih tisti najbolj pridni običajno držijo le do konca januarja.

 

Zakaj pa ne bi temu enkrat za vselej naredili konec? Če se želite to leto vaše novoletne zaobljube o zdravem, športnem življenju zares držati, vam izdamo nekaj skrivnosti, ki vam bodo pomagale pri »misiji nemogoče«.

 

1.    Izdelajte svojo tablo vizij

Tabla vizij vam po pomagala pri vsakodnevni motivaciji in angažiranosti. Na njo lahko zalepite slike vaših ciljev, ki vas bodo dnevno spominjala, zakaj se ves ta trud izplača. Lahko dodate tudi slike, ki vas osrečijo in nasmejijo, seveda so dobrodošle tudi slike vzornikov. Kasneje lahko na tablo pripnete tudi svoj napredek.

Na tabli vizij je dobrodošlo vse, kar vas pripravi do treninga tudi takrat, ko bi se mu najraje izognili.

 

 

 

2.    Naredite si urnik in se ga tudi držite!

Nekateri ljudje so tako disciplinirani, da urnika sploh ne potrebujejo in kljub temu nikdar ne izpustijo treninga. Spet drugi pa nek dokument o svoji športni aktivnosti potrebujejo, da se ga lahko držijo in da jih motivira. Na nek način prinaša zadovoljstvo, kadar se urnika zares držite.

Tistim, ki nimate tako močne samodiscipline torej priporočam, da si izdelate urnik za vsak teden/mesec/dan. Odvisno kako vam ustreza in odvisno kakšni so vaši cilji. Lahko si izdelate tudi tabelo treningov, kjer je prostor za kljukice. Tako se boste treningu le s težavo izognili.

 

3.    Pomislite tudi na svoje počutje

Kadar izvajamo športno aktivnost, se v nas sprošča hormon sreče. Zato se vedno, ko naredimo nekaj dobrega za svoje telo, v trenutku počutimo bolje. To zadovoljstvo ne prihajala samo iz opaznega napredka, ki smo ga dosegli, ampak se sprošča ob čisto vsaki vadbi.

Pomembno je, da se zavedamo, da s športnimi aktivnostmi ne delamo usluge le svojemu telesu, temveč tudi svojem počutju. Zdrav način življena ne prinese samo lepega telesa, temveč tudi srečnega in zadovoljnega človeka.

 

 

 

4.    Imejte določen cilj

Kadar imamo zadan cilj, ki ga želimo doseči, so vsi napori veliko lažji, saj jih razumemo. Ta cilj nas motivira, da ne obupamo, ko bi se najraje zapodili na kavč, namesto na atletsko stezo.

Cilji morajo biti dosegljivi vašim sposobnostim, saj je za motivacijo pomembna, tudi njihova uresničitev. Ko dosežete prvi cilj, si postavite težjega in tako nadaljujte. Tudi svoje cilje si lahko pripnete na tablo vizij. Da boste v novem letu dobili največ iz svojega telesa, kot lahko.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:http://www.dostop.si/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square