5 idej za hitro in zdravo malico

December 29, 2016

Malice so pomemben del vsakodnevne prehrane, saj skrbijo, da nam med glavnimi obroki ne zmanjka energije. Prav zaradi tega ni prav, da ta pomemben obrok velikokrat preskočimo ali pa se vdamo skušnjavi in si privoščimo nezdrav prigrizek. Kako poskrbeti, da vmesnih obrokov ne bomo preskakovali in kaj malicati, da bomo zdravi ter polni energije? Poglejmo nekaj nasvetov!

 

V hitrem življenjskem tempu nemalokrat preskočimo malico ali pa si privoščimo hitro pripravljeno, nezdravo hrano. Kako si je tudi ne bi, ko pa je v bližini podjetij, šol in fakultet čedalje več restavracij s hitro, ocvrto in zelo nezdravo hrano. Večina nas med delom tudi nima časa za daljše kosilo, zato si je pametno prigrizek, malico ali hitro kosilo pripraviti kar doma in ga vzeti s seboj v službo, šolo ali na fakulteto. S tem boste avtomatično zaužili bolj uravnotežen, zdrav in okusen obrok, po katerem boste lažje opravljali delo, večja pa bo tudi vaša produktivnost.

 

 

 

Na kaj paziti pri pripravi malice?

 

Ko si doma pripravljate malico, je pomembno, da upoštevate naslednje dejavnike:


   - pripravite si lahek obrok, da ne boste zaspani in napihnjeni,
   - izberite hrano, ki je bogata z vlakninami, beljakovinami, kalcijem in vsebuje veliko vitamina C,
   - izogibajte se hrani, ki vsebuje veliko nasičenih maščob, natrija in sladkorja, 
   - pripravite si hrano, ki je dobra tudi hladna, 
   - vaša malica naj vsebuje vsaj en kos sadja in/ali zelenjave.

 

Pomembno je, da med glavnimi obroki ne stradate, saj boste v tem primeru za kosilo ali večerjo najverjetneje pojedli preveč. In ravno temu so namenjene malice, ki pa naj bodo sestavljene iz nizkokaloričnih živil, a naj nudijo dovolj energije za vse izzive, ki vas še čakajo do glavnega obroka. Dobra izbira bodo denimo sadje, zelenjava, oreščki, jogurt in cela žita oziroma izdelki iz njih.

 

Poglejmo nekaj primerov zdravih malic:

 

Oreščki in semena

 

Mandlji, lešniki, arašidi in orehi vsebujejo veliko zdravih maščob, ki v manjših količinah pripomorejo k boljšemu delovanju diete, ne glede na svojo majhnost pa so tudi odlični blažilci lakote. Če si boste manjšo količino naštetih oreščkov privoščili 20 minut pred večjim obrokom, bo vaš krožnik pri kosilu še vedno vseboval nekaj hrane, vi pa se boste vseeno počutili siti. Pripravite si lahko mešanico različnih oreščkov in semen, ki jih grizljate med odmorom v službi ali pa jih vmešate v jogurt (najbolje probiotičnega) ali mleko.

 

Sadje in zelenjava

 

Sadje in zelenjava skrivata pomemben vir vitaminov, zato je prav, da se na vašem krožniku, predvsem v surovi obliki, znajdeta pogosteje. Kot predjed glavnega obroka ali samostojno malico si lahko privoščite manjšo količino zelene solate z nekaj rezinami jabolk, vse skupaj pa začinite z olivnim oljem in jabolčnim kisom. Tovrstna predjed bo zagotovila, da boste ob glavnem obroku zaužili kar 15 odstotkov manj kalorij.

 

Prav tako si lahko pripravite okusno sadno solato, v katero vključite vsaj tri različne sadeže, če pa nimate časa za rezanje svežih živil doma, bodo odlično nadomestilo tudi jogurti EGO, prvi probiotični jogurti, ki so bogati z bakterijami Lactobacillus acidophilus in Bifidobacteria, vsebujejo pa kombinacijo ene vrste zelenjave in enega sadeža. Izbirate lahko med bogatimi okusi aronije in grozdja, maline in rdeče pese, korenčka in pomaranče, maline in žit, jagode in melise ter limone in bezga.

 

Testenine

 

Odlična ideja za malico je lahko testeninska solata: sestavljena je iz hladnih testenin (lahko tudi riža, kuskusa ali bulgurja), ki jim dodamo raznorazno zelenjavo ali dodatke (tuno, semena, sir, šunko itd.). Po želji ter okusu jo začinimo ali prelijemo z izbranim prelivom.

 

Meso v solati

 

Doma pripravite različno zelenjavo (zelena solata, koruza, fižol, paradižnik, zelje …), ki jo začinite v službi (bodisi s kisom in olje ali jogurtovim prelivom). Dodajte še na rezine narezana mrzla piščančja prsa, mocarelo ali kuhano goveje meso, ki je ostalo od nedeljskega kosila. Tako pripravljena solata je nasitna in vam bo dala novih moči.

 

Zdrav sendvič

 

Tudi sendvič je lahko lahek, zdrav in hranljiv vmesni obrok. V polnozrnato štručko namažite namaz iz posnete skute (ki ga lahko kupite ali pa sami pripravite doma), dodajte rezino lahkega sira ter zelenjavo po želji. Tisti bolj lačni lahko dodate še sojin polpet ali popečena piščančja prsa, a slednje izberite predvsem v primeru, da boste fizično aktivni ali pa je do glavnega obroka vsaj še štiri ure.

Ne glede na to, kakšno malico si boste privoščili, je v prvi vrsti pomembno predvsem, da so sestavine sveže in zdrave. S tem boste telesu omogočili boljše delovanje, vi pa boste lažje počakali do slastnega domačega kosila oziroma večerje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:www.zadovoljna.si

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square