8 živil, ki bi jih moral jesti vsak

December 26, 2016

Če ste med tistimi, ki ne verjamejo različnim praškom in kapsulam, ki so obnorele svet, ter se ob enem zavedate, da je ključ do lepega telesa redno gibanje in uravnotežena prehrana, berite dalje. Ponujamo vam nekaj nasvetov, kateri hrani se ne smete odpovedati niti med dieto.

 

Limona

Agrum je eden izmed sadežev, ki iz telesa odpravlja toksine, kar pripomore k hitrejšemu topljenju maščobe. Dan začnite s kozarcem mlačne vode, v katero ste dodali nekaj kapljic limoninega soka. Zaužijte na tešče, kar bo uredilo vašo prebavo in prebudilo organizem. Sprva se boste z vodo morali posiliti, čez čas pa se bodo vaša usta zbudila suha. Po mesecu dni boste opazili tudi vidno izboljšano teksturo kože, sijaj in boljše počutje. Limonin sok lahko uporabljate tudi namesto kisa in pri kuhanju.

 

 

 

Zelena

Zelo sočna stebla zelena so odličen duretik, ki poveča izločanje vode v urin. Zeleno si privoščite kot dodatek v različnih sadno-zelenjavnih napitkih, kljub pozitivnim lastnostim pa z njo ne pretiravajte. Privoščite si jo lahko največ trikrat tedensko.

 

Avokado

Mnogi so prepričani, da avokado vsebuje preveč maščobe, da bi ga lahko uvrščali med dietna živila, kar je popolna zmota. Gre za zdrave maščobe, ki jih telo potrebuje tudi med hujšanjem, prav tako pa zeleni sadež ne vsebuje holesterola. V svojem mehkem mesu skriva 25 pomembnih hranil, vključno z vlakninami, kalijem, vitamini, folno kislino in številnimi izvlečki, ki varujejo tako notranje organe kot tudi lase, kožo in nohte. Idealen je v kombinaciji z ostalo sezonsko zelenjavo ali kot dodatek k različnim mesnim jedem.

 

Čili

Ste vedeli, da rdeč prah lahko pospeši metabolizem za dobrih 20 odstotkov, poleg tega pa ga je preprosto uporabljati tako pri različnih omakah kot juhah, solatah in še bi lahko naštevali. Močen okus čilija začetniki lahko nadomestite s kajenskim poprom. Z njim začinite solato, ki ste ji dodali jogurtov preliv, meso na žaru, ali ga v manjši količini zaužijte kar v limonadi.

 

Zelena zelenjava

Uživajte neomejene količine špinače, ohrovta, solate, brokolija in druge zelene zelenjave. Vsa našteta živila vsebujejo visoko koncentracijo železa in kalcija, ki krepi telo. Največ pozitivnih lastnosti boste ohranili pri surovi ali hitro kuhani zelenjavi.

 

Jajca

Najbolj zdrav del jajc je beljak, vendar vseeno ne bo prav nič narobe, če si boste sem in tja privoščili tudi kakšen rumenjak, ki je bistvenega pomena za zdravje oči. Za začetek dneva si pripravite jajčne omlete z dodatkom zelenjave po svoji izbiri.

 

Oves

Vsebuje topne vlaknine in znižuje raven holesterola v krvi. Zaužijte ga v obliki kosmičev in namesto mleka dodajte še navadni jogurt, v katerega ste narezali sveže sadje, kot so maline, jagode, kivi in ananas. Tovrsten zajtrk bo pripomogel k počasnejšemu izločanju inzulina in poskrbel za enakomeren krvni sladkor, ki je običajno krivec za nenadno željo po sladkorju, ki se ponavadi konča z ropanjem hladilnika.

 

Losos

Omega 3 maščobne kisline bodo pripomogle k zmanjšanju ravni leptina, kar posledično pripomore k večji porabi kalorij. Ker losos med kuhanjem oddaja neprijeten vonj, ga pripravite na žaru (zunaj) ali v pečici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:http://www.zadovoljna.si

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square