5 živil, ki ustvarjajo občutek sitosti

December 15, 2016

Prenajedanje ne prinaša le povišane telesne teže, temveč povzroča tudi utrujenost, pomanjkanje koncentracije in napihnjenost trebuha. Poleg že uveljavljenih pravil, da morate zmanjšati porcije obrokov, ki jih zaužijete, in da se morate imeti pod močnim samonadzorom, v kolikor ste podvrženi prekomerni debelosti, je še vedno najboljše, da svoje obroke skrbno načrtujete in ste pazljivi na prav vsak grižljaj, ki roma v vaša usta. Predstavljamo vam živila, ki podaljšujejo občutek sitosti, njihova prednost pa je tudi, da jih lahko enostavno kombinirate z ostalimi slastnimi grižljaji.

 

Zelena listnata zelenjava

 

Špinača, ohrovt in zelena solata vsebujejo zelo malo kalorij, obenem pa so bogati z vitamini in vlakninami, ki podaljšajo občutek sitosti. S pomočjo vlaknin črpajo vodo iz vašega telesa in jo vežejo nase, zato telo ne potrebuje dodatnih prigrizkov.

 

 

 

Oreščki

 

Poleg tega, da so odličen vir vlaknin in magnezija, so oreščki bogati z omega-3 maščobnimi kislinami in drugimi zdravimi maščobami, ki upočasnijo prebavo ogljikovih hidratov, pri čemer se niža tudi raven sladkorja v krvi. Hudobra vlakna iz mandljev, orehov in lešnikov dolgo ostajajo v prebavnem traktu in ustvarjajo občutek sitosti. Ko ste lačni, posezite po enem od teh oreščkov, zmlete pa lahko dodate tudi v solato, omako ali jogurt.
 

Laneno seme

 

Beljakovine in omega-3 maščobne kisline iz drobnih semen zmanjšujejo apetit in povečajo raven hormona kolecistokinina, ki je sicer zadolžen za uravnavanje apetita. Zmleta semena se hitro absorbirajo v telo, zato za popolno in zdravo malico eno jušno žlico zmešajte z jogurtom ali jo posujte po sveže narezanem sadju.

 

Meta

 

Zeleni listi delujejo na telo zelo pomirjujoče, obenem pa ugodno vplivajo tudi na raven sladkorja v krvi, kar zmanjšuje občutek lakote. Posušena ali sveža mete je odlična kot začimba za juhe, enolončnice in sladice, saj pospešuje presnovo in spodbuja izgorevanje maščob. Njena intenzivna aroma se odlično dopolnjuje s paradižnikom, grahom, ananasom, limono in pomarančo, zato ko nimate priložnosti popiti čaj, posušene liste preprosto potresite po hrani.

Jabolčni kis

 

Ta naravno proizveden kisel dodatek živilom, upočasnjuje prehod hrane skozi prebavni sistem, kar bistveno zmanjšuje potrebo po nepotrebnih prigrizkih. Njegova velika prednost je seveda naravno nižanje glikemičnega indeksa hrane bogate z ogljikovimi hidrati, kot so testenine, kruh in pecivo. Jabolčni kis dejansko upočasni sproščanje glukoze v telesu, zato telo ne hrepeni po hrani. Priporočljivo je, da žličko jabolčnega kisa, razen v solate, dodajate tudi v enolončnice in juhe, zmešan z vodo pa je priporočljiv tudi kot pijača pred obrokom.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:http://www.zadovoljna.si/clanek/fit-in-zdrava/pet-zivil-ki-ustvarjajo-obcutek-sitosti-2.html

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square