TOFU obogaten z proteini

December 7, 2016

Tofu je odličen za diete, saj vsebuje le malo kalorij, maščob in holesterola.

Tofu je iz soje izdelan sir. Izjemno je bogat s proteini, reven pa z natrijem, holesterolom in kalorijami. Njegova izdelava, ki je podobna pridobivanju običajnega sira, sega že 2000 let v zgodovino. Glede na dejstvo, da je soja izjemno priljubljena sestavina sodobnih jedilnikov, je na njih pogosto tudi njen sir.  In prav glede tega se pogosto krešejo mnenja.

Izvor tofuja

Tofu izvira iz Kitajske, v šestdesetih letih prejšnjega stoletja pa je postal priljubljen tudi v Evropi in ZDA, in sicer hkrati s hipijevskim gibanjem, zaradi katerega so se ljudje začeli zanimati tako za bolj zdrava kot eksotična živila. Danes prav zelo eksotičen tofu ni več, je pa po vrsti študij postalo jasno, da gre za hrano, ki spada med dobrodejne. Iz sojinega mleka se pridobi na podoben način, kot se iz običajnega sir. Še posebej zanimivo živilo pa je, ker je eden redkih rastlinskih virov beljakovin, ki vsebuje čisto vse esencialne aminokisline. To so aminokisline, ki jih telo za delovanje nujno potrebuje, ne more pa jih proizvesti samo.

 

 

Za četrtino zmanjša tveganje za raka dojk

10 miligramov soje na dan, tudi v obliki tofuja, dokazano zmanjša tveganje za nastanek raka dojk kar za četrtino. Tako moč ima zaradi antioksidantov izoflavonov, ki jih vsebuje. Ti imajo podobno strukturo kot ženski hormon estrogen in lahko zato, kadar tega v telesu začne primanjkovati, do neke mere njegovo delovanje nadomestijo. A pozor, zaradi tega delovanja z uživanjem tofuja, razen če nam ga priporoči po pregledu hormonov nutricist, ne smemo pretiravati.

 

 

Za zdravo srce ter lepo kožo in lase

Poleg beljakovin in antioksidantov je tofu dober vir zdravih nenasičenih maščob, vitamina B1 oziroma tianina ter vrste mineralov, še posebej veliko ima kalcija in železa. Zaradi tega se lahko pohvali z vrsto pozitivnih učinkov. Pomaga zniževati slab holesterol in previsok krvni tlak, ohranja žile zdrave in prožne, preprečuje pojav osteoporoze, poskrbi za lepše lase, nohte, kožo, tudi za bolj raven trebuh. Pomaga ohranjati zdrava jetra, lajša migrene, preprečuje nastanek bolezni možganov, kot sta demenca in Alzheimerjeva bolezen.

 

 

Pozor, pretiravanje ni zdravo

V svojo prehrano torej vsekakor vključite tofu, a si hkrati zapomnite, da z njim ni zdravo pretiravati, kakor pravzaprav ni zdravo pretiravati z nobeno hrano. Tako imenovani mehkejši oziroma svilnat tofu lahko vmešate v smoothieje, juhe, omake in enolončnice, tršega lahko narežete na kocke, začinite in popražite kot meso. Nato ga lahko postrežete v rižotah, solatah, s testeninami.

 

Sojini fitoestrogeni lahko povzročijo hipotiroidizem. To je stanje, ko ščitnica ne tvori dovolj hormonov. Prav tako je dokazano, da pretiravanje z njim lahko povzroči kognitivne spremembe možganov v poznejšem obdobju življenja in otežuje zanositev.

 

O njem krožijo namreč tako miti kot resnice o koristnih, pa tudi slabih učinkih na telo. Poglejte si nekaj najpogostejših.

 

 

Ni res, da je blag

Če je vaš tofu neokusen, so za to krivi vaši recepti. Sojin sir ima namreč izjemno sposobnost vpijanja okusov iz začimb in marinad. Iz njega je torej mogoče pripraviti izjemno okusno jed.

 

Res je, da je bogat s hranljivimi snovmi

V njem je veliko beljakovin, železa in kalcija. V polovici skodelice tofuja je 10 gramov beljakovin. Vsebuje tudi rastlinske izoflavonoide, ki so se izkazali za učinkovite pri preprečevanju rakavih obolenj. Poleg tega je v sojinem siru osem pomembnih aminokislin, ki ne morejo nastajati v človeškem telesu in jih je treba vnašati s hrano.

 

Res je, da koristi postavi

Ena od prednosti tofuja je, da je primeren za diete. Telesu namreč daje številne hranljive snovi in mu zagotavlja energijo, hkrati pa vsebuje le malo kalorij, maščob in holesterola.

 

Ni res, da vsebuje estrogen

Obstaja mit, ki pravi, da tofu vsebuje estrogen in zato slabo vpliva na moške. Tofu vsebuje izoflavonoide, fitokemikalije, ki sodijo med rastlinske fitoestrogene. Ti so po kemični strukturi res podobni človeškemu estrogenu, a so po delovanju mnogo šibkejši in zato z vidika moškosti neškodljivi.

 

 

 

VIR:

http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/tofu-ter-njegove-prednosti-slabosti

http://vizita.si/clanek/zdravozivljenje/kako-zdrav-je-tofu.html

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square