L-karnitin

December 6, 2016

Ker se večina ljudi ne spozna in ne ve kaj je L-karnitin in kakšni so učinki, če jih zaužijemo, sem se odločila to objavo deliti z vami in vas seznaniti z informacijami. 

 

 

Kaj je L- karnitin?

 

L-karnitin se naravno nahaja v organizmu živali in ljudi. Prisoten je skoraj v vseh celicah. Ob športni aktivnosti lahko olajša okrevanje mišic in spodbuja porabo maščob kot vira energije.

 

L-karnitin je snov, ki jo človeško telo proizvaja iz aminokislin lizina in metionina. Za učinkovito proizvodnjo potrebuje še vitamin C, železo, niacin in vitamin B6. L-karnitin je nujno potreben za transport maščobnih kislin iz krvi v celične mitohondrije, ki so nekakšen generator energije v celicah. Najdemo ga tudi v hrani (predvsem v mesu in mlečnih izdelkih), vendar vnos s hrano ni nujno potreben. V mirovanju in pri običajnih opravilih ga je namreč za prenos maščob v mitohondrije v telesu več kot dovolj.


Vloga L- karnitina

 

 

Leta 1905 so L- karnitin prvič izolirali iz mišičnega tkiva, do leta 1960 pa so potrdili njegovo vlogo v procesu izrabljanja dolgoverižnih maščobnih kislin. Raziskave, opravljene v zadnjem času kažejo na njegovo vlogo pri pospeševanju oksidacije maščobnih kislin pri zdravih odraslih.

V celicah ima vlogo prenosa maščobnih kislin skozi membrano mitohondrijev. Pomemben je tudi pri presnovi aminokisline lizina, razvejanih aminokislin ( valina, levcina in izolevcina) ter acetil koencima A (acetil-CoA). Zadostne zaloge L- karnitina zagotavljajo stabilnost celičnih membran, ketogenezo, nastajanje uree in pretvorbo toksinov.

L- karnitin proizvaja naše telo samo. L- karnitin nastaja v jetrih, ledvicah in nekaterih drugih tkivih, v skeletnih in srčni mišici pa ne.


Absorbcija L- karnitina

 

Približno 65 – 75 % L- karnitina se absorbira iz hrane, kar poteka v tankem črevesu.

Večina, kar 95 % L- karnitina se v telesu nahaja v skeletnih mišicah. Tam je shranjen kor acilkarnitin. manjše količine L- karnitina se nahajajo tudi v jetrih. Naše telo proizvede približno 20 mg L- karnitina dnevno.

Za nastanek L- karnitina sta potrebni dve aminokislini, lizin in metionin in vitamin C, železo, vitamin B6 in niacin. Slaba preskrba s temi vitamini zato vpliva tudi na nastajanje L- karnitina.

Absorbcija L- karnitina je precej počasna, maksimalne koncentracije v plazmi so dosežene šele 4-6 ur po zaužitju, lahko pa tudi kasneje.


Učinki L- karnitina

 

Dodatek L- karnitina ima lahko pozitiven vpliv pri hujšanju, kadar je to v kombinaciji z zmanjšanim energijskim vnosom in fizično aktivnostjo, saj pospešuje izrabo maščobnih kislin.

L- karnitin podpira tudi delovanje srca in srčnega utripa. Pomagal naj bi tudi ljudem, ki imajo angino pektoris, aritmijo in srčne okvare.

 


Prehranski viri L- karnitina

 

L- karnitin se nahaja v mesu, rastline ga večinoma ne vsebujejo, ali pa v izredno majhnih količinah. Ljudje z normalnim načinom prehranjevanja dodatkov ne potrebujejo, prav tako ni predpisan priporočen dnevni vnos za L- karnitin.

 

 Živilo  Vsebnost L- karnitina (mg/100 g) 

 jagnjetina  190 

 govedina 143

 svinjina 25

 perutnina 13

 ribe 3 - 10

 jajca 0,8

 gobe 2,6

 korenje  0,4

 riž   0,3

 banana, paradižnik  0,1Vir:Kohlmeier M. Nutrient metabolism. Food science and technology international series, VB, Elsevier, 2003.

 

 

 

Vir:

Kohlmeier M. Nutrient metabolism. Food science and technology international series, VB, Elsevier, 2003.

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square