Česen - naravno zdravilo in antibiotik

November 28, 2016

Česen

 

Ta zanimiva rastlina ima značilen vonj in pekoč okus. Ker so v njegovem eteričnem olju žveplove sestavine, ima tudi značilen vonj, a so prav te sestavine odgovorne za njegovo zdravilnost. Deluje kot antihelmintik, antimikotik, antivirotik, antiseptik, bakteriostatik, diaforetik, ekspektorans, spazmolitik in hipotenziv. Najbolj uspešen je pri odganjanju bakterij in virusov ter zatiranju glivic. Pomaga pri zatiranju srčnih bolezni (aterosklerozo ali poapnenje žil, visok krvni tlak in povišan holesterol) in raku. Poročajo, da je najbolj učinkovit pri zatiranju želodčnega in črevesnega raka.

 

Če bi majhne koščke česna nasuli v petrijevko, polno bakterij, bi lahko opazovali, kako le-te počasi ena za drugo odmirajo. Tako namreč deluje česen. Čeprav naj bi jabolko na dan odgnalo zdravnika stran, se sodobni znanstveniki šalijo, da česen odžene vsakogar stran. Ne le ljudi, ki jim vonj ni prijeten, pač pa tudi vse bakterije in viruse. Bacili namreč ne marajo česna, in če ste zboleli za prehladom ali kakšno podobno sezonsko nadlego, poskusite med dve rezini kruha nadrobiti česen in to pridno pohrustajte. Ne bo najbolj okusna malica, a bacili bodo kar bežali od vas.

 

 

 

Pozitivne posledice

 

 

Naslednjič, ko boste s težavo pojedli malce česna, si v mislih ponavljajte, da je naravni antibiotik, ki nima stranskih učinkov običajnih antibiotikov, ki vam jih predpiše zdravnik. Seveda samozdravljenje v težkih boleznih ni priporočljivo oziroma vam priporočamo, da o njem obvestite svojega zdravnika, ki bo tako lahko spremljal spremembe v vašem telesu. V stroku česna je tako najmanj štiristo snovi, med njimi je ogromno antioksidantov, ki varujejo celice pred poškodbami, telo pa pred staranjem.

 

Ne le da zavira splošno propadanje telesa, ki ga pospešujejo napadi prostih radikalov na celice, pač pa tudi pomlajuje možgane in imunski sistem. Slednjega tudi krepi. Neodvisne raziskave so dokazale, da lahko pomaga zmanjševati in zavirati izgubo spomina in zmedenost, ki sta posledici Alzheimerjeve bolezni. Medtem ko zaradi prevelikih odmerkov in prepogoste uporabe sintetičnih antibiotikov veliko bakterij postane odpornih nanje, se to pri česnu ne more zgoditi.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square