Sprehodi v naravi in pozitivni vpliv na možgane

November 22, 2016

Vse več študij dokazuje pozitivne učinke sprehodov v naravi na naše možgane. Ti umirijo misli in spremenijo način delovanja možganov ter tako izboljšujejo mentalno zdravje. Ker vedno več ljudi živi v mestu in se v naravi gibljejo manj, kot so se predhodne generacije, je poznavanje pozitivnih učinkov še toliko pomembnejše. Mestni prebivalci imajo večje možnosti za napade tesnobe, depresije in druge duševne stiske kot ljudje, ki živijo zunaj mest, dokazujejo študije.

 

 

Kako doživljanje narave vpliva na naše možgane, preučuje Gregory Bratman z univerze Stanford. Brautman raziskuje psihološke učinke življenja v urbanem okolju. S kolegi raziskovalci je ugotovil, da so bili prostovoljci, ki so se za kratek čas sprehodili skozi park, bolj srečni kot prostovoljci, ki so se sprehajali skozi prometne zamaške. A kako obisk parka ali gozda popravi razpoloženje, ni ugotovil.

 

 

Ali doživljanje v naravi spremeni naše možgane na način, da ta vpliva na duševno stanje?

 

V študiji, ki je bila sredi julija objavljena v znanstveni reviji PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences), je Bratman s kolegi natančno strukturiral učinke sprehoda na posameznikovo razmišljanje. Zbral je 38 zdravih, odraslih prebivalcev mesta, ki so izpolnili vprašalnik, s katerim so potrdili svoje duševno zdravje, raziskovalci pa so vsakemu posamezniku s preučevanjem sprednjega možganskega režnja ocenili delovanje možganov. Nato je polovica prostovoljcev morala na 90-minutni sprehod po umirjenem in tihem predelu Stanforda, druga polovica pa je odšla na sprehod ob glasni in hektični cesti v Palo Altu. Posamezniki niso smeli s seboj vzeti prijatelja ali poslušati glasbe. Takoj po zaključenem sprehodu so se prostovoljci vrnili v laboratorij, kjer so morali izpolniti enak vprašalnik in šli na enak pregled kot pred sprehodom. Sprehod ob cesti ni razbistril misli, krvni pritisk je bil še vedno visok, rezultati testov pa so bili nespremenjeni. Pri prostovoljcih, ki so se sprehajali med drevesi in bili v tišini, pa se je videla majhna, a ključna sprememba pri testih. Niso se več ubadali z negativnimi stvarmi, ki jih trenutno pestijo v življenju, kot so se pred sprehodom.

»Te ugotovitve nam jasno priporočajo, da obiski naravnega okolja lahko pomagajo pri izboljšanju razpoloženja prebivalcev mest,« je povedal Bratman ter dodal, da bi, če bi želel odgovoriti na vprašanja o tem, koliko časa bi morali preživeti v naravi, ali je dovolj sprehod ali drugačna telovadba, morali opraviti veliko več raziskav.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/sprehodi-v-naravi-dokazano-vplivajo-na-mozgane

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square