6 živil, ki povzročajo celulit!

November 9, 2016

Preberite, katera hrana povzroča zadrževanje vode v telesu, poškodbe kože, slabo prekrvavitev in limfni obtok – ter posledično povzroča celulit.

 

 

Enostavni ogljikovi hidrati

 

Z enostavnimi ogljikovimi hidrati, ki jih vsebujejo npr. sladkor, moka, riž, testenine in kruh, dobimo v telo naenkrat velike količine glukoze, ki jo telo shrani kot maščobno zalogo. Če se ob tem razvije manjša dovzetnost za inzulin, se ujamemo v začaran krog kopičenja maščob. Poleg tega so škrobna živila pogosto predelana iz pšenice, toleranca na pšenico pa je zelo pogosto znižana, kar pomeni, da je telo ne more ustrezno presnavljati in zato poskuša strupe razredčiti z vodo, ki se lahko nabira v celulitu.

 

Nasičene in transmaščobe

 

Nasičene maščobe iz mesa in mlečnih izdelkov in predelane rastlinske maščobe (margarina ipd.) podvojijo količino prostih radikalov in tako povzročajo celulit.

 

Alkohol

 

En kozarec alkoholne pijače še ni problematičen, pri drugem kozarcu pa se v krvi dvigne vsebnost sladkorja, kar upočasni pretok krvi, poleg tega pa sprošča proste radikale. Alkohol tudi dvigne raven estrogena, ki spodbuja telo k zadrževanju vode. Vse to povzroča celulit.

 

Kava in kofein

 

V majhnih količinah kofein pospešuje krvni obtok in presnovo, če pa spijete več kot eno kavo, postanejo arterije manj prožne, pretok se poslabša in nastane celulit. Kofein ni le v kavi, ampak tudi v pravem čaju, kokakoli in še kje. Pijače s kofeinom omejite na tri enote dnevno z vsaj tremi urami premora med eno in drugo.

 

Sladkor

 

Količina prostih radikalov se, če zaužijemo za 300 kcal sladkorja, poveča za 140%. Sladkor torej povzroča togost kolagena, zaradi česar se septumi skrčijo in s sabo potegnejo kožo, da nastane videz pomarančastih vdolbinic – celulit. Poleg tega se poleni tudi sam krvni obtok.

 

Sol

 

Natrij in kalij nadzorujeta količino vode v telesu. Razmerje med njima pa ljudje pogosto pokvarijo z vnašanjem preveč soli v telo, na kar se telo odzove s poskusom redčenja s  tekočino, ki jo zadržuje v tkivih, kar povzroča celulit.

 

Najbrž je odveč poudarjati, da ta živila omejite, če želite odpraviti celulit. Nadomestite jih s polnozrnatimi izdelki, hladno stiskanimi olji, sadjem in svežimi sadnimi ali zelenjavnimi sokovi ter zelišči, ki hrani prav tako dodajo (še bolj zanimiv!) okus.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:http://zenska.hudo.com/moda-lepota/nega-koze-in-las/6-najbolj-zahbtnih-zivil-ki-povzrocajo-celulit/

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square