Prehrana ali gibanje?

November 2, 2016

Zadnja leta se ljudje vse bolj zavedamo pomena zdravega načina življenja. Iščemo ga na različne načine.V morju informacij, ki je danes posamezniku na razpolago, pa se človek hitro zgubi.

 

Je za zdravo in polno funkcionalno telo pomembnejša pravilna prehrana ali gibanje?

 

 

 

Gibanje nas drži vitalne, nam daje energijo, dovolj moči, da se soočamo z vsakdanjimi težavami, izzivi, da lahko počnemo tisto, kar želimo, da lahko delamo, se družimo, imamo čas za svoje otroke, družino, prijatelje in aktivnosti.Hkrati nam gibanje omogoča, da naše telo funkcionira kot usklajena celota.Naša stabilizatorji so aktivirani in aktivni, zaradi česar naši sklepi ne trpijo.Naši mobilizatorji, se pravi velike mišice, skrbijo za to, da se naši deli telesa pravilno gibajo, kar pomeni, da da ne prihaja do pretiranih obrab ali celo poškodb.Ohranjamo ali celo pridobivamo visoko aerobno kapaciteto, da nam pot na Šmarno goro ne predstavlja težave.

Gibanje nam pomaga pri jasnejšem razmišljanju in je en večjih faktorjev pri izločanju endorfinov. Vadba nas dela srečnejše, bolj optimistične, nam daje lepši pogled na svet, hitreje pridemo do novih idej in nam hkrati nudi pobeg pred pritiski vsakodnevnega življenja.

 

Zdrava prehrana je temelj zdravja. Tako kot avtomobil, tudi naše telo potrebuje pravi tip goriva – če gorivo ni pravo, avto ne bo dosegal svojega potenciala.Pravilna in zdrava prehrana daje telesu energijo za življenje, omogoča imunskemu sistemu opravljati svoje delo in nam omogoča boljše športne dosežke.Primerno izbrana prehrana nam omogoča tudi izboljševati telesno sestavo, kar vsaj za večini ljudi pomeni, da zmanjšujemo delež maščobe in ohranjamo ali celo pridobivamo na mišični masi.

 

Kadar iščemo pot do zdravja, pa niti pravilna prehrana niti gibanje sama zase pa ne bosta dala zadovoljivih rezultatov.Tako vadba kot hrana sta izjemno pomembni. Eno brez drugega ne gre.Če bomo zelo zdravo jedli, če bomo striktni pri izboru dobrih, kvalitetnih živil, bo to čudovita stvar.

 

Vendar, če bomo pri tem zanemarili gibanje, nam bo ta zdrava prehrana sicer zelo lepo omogočala kvalitetno življenje, zelo težko pa se bomo soočali z dnevnimi izzivi, s povečano količino celotnega stresa zaradi službe, družinskega življenja, težko bomo šli na Šmarno goro, posledično ne bomo imeli niti motivacije it kamorkoli, ker bomo fizično tako slabo pripravljeni.

 

Po drugi strani, če bomo prehranski vidik zanemarili, se lahko hitro zgodi, da ne bomo zadovoljni ob pogledu v ogledalo ali pa bosta naše zdravje in količina energije počasi pešala.Ker živimo v času, ko je hrane v izobilju, je težko telovaditi toliko, kolikor lahko pojeste.

 

Zdrava prehrana in gibanje nista edina faktorja pri oblikovanju telesa in iskanju zdravega načina življenja, sta pa verjetno največja faktorja.Hrana in gibanje morata biti v nekakšnem ravnovesju. Drug drugega dopolnjujeta in pri zdravem načinu življenja na telo delujeta sinergično, saj se njuni učinki medsebojno seštevajo z obrestmi. 

 

 

 

 

 

 

 

Vir:http://www.simler.si/prehrana/prehrana-ali-gibanje/

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square