Kako pripraviti zdrav zajtrk

October 25, 2016

Kot veste, prihajajo tisti dnevi v letu, ki sicer niso moji najljubši,  ko je dan krajši, temperature precej nizko, pa vseeno odličen in primeren čas, da si pripraviš najljubše ovsene kosmiče z par odličnimi nasveti.

 

Obožujem jesti kuhane in tople ovsene kosmiče, ker enostavno nisem pristaš hladne hrane. Prvič slišiš za to. Ja tudi jaz sem se začudila in se spraševala- KAJ? Kuhani ovseni kosmič- kako je to mogoče.

 

Ovseni kosmiči so idelana izbira zate ker, je oves bogat z minerali, saponini, flavonoidi, alkaloidi (gramin, deluje pomirjevalno), steroidi, vitamini B1, B2, D, E, karoteni in β-sitosterolom, ki je antikancerogena spojina. Steroidni saponini, ki se nahajajo tako v plodovih, kot v listih in koreninah imajo močno protimikrobno delovanje. Zaradi bogate mineralne sestave in mnogo esencialnih aminokislin, so ovseni kosmiči (oluščeni oves), priporočljivi kot vir prehranske vlaknine. Kosmiči iz otrobov so idealna hrana za zniževanje holesterola v plazmi in čiščenje organizma, saj ugodno delujejo na razvoj bakterijske flore v črevesu in s tem preprečujejo zaprtje in varujejo pred nastankom raka na debelem črevesu.

 

Vendar pozor! Pomembna je priprava ovsenih kosmičev, saj se zdravi zajtrk hito lahko spreobrne v "nezdravi zajtrk".

 

Napačne odločitve.

 

1. Nakup "ovsenih" kosmičev, ki to niso

 

Naše trgovinske police so založene z raznimi super sladkimi in na videz nedolžnimi kosmiči. Od raznih čokoladnih koščkov, do raznega suhega sadnja, vendar nihče se pravzaprav ne ozira na zadnjo stran, kjer nam, bi se zbistril um ob pogledu na vsebnost sladkorja in več umetnih arom. Bodite pazljivi pri izbiri nakupa.

NASVET: kupite navadne ovsene kosmiče in si z domačimi dodatki svežega sadja naredite sladki pregreh, ki bo nedvomno bolj zdrav, kot pa privlačna škatla z raznimi slikami slastne čokolade.

 

2. Problem pri pretiravanju z dodatki 

 

Ja vsi vemo, da bi si že tako sladke kosmiče se dodatno sladkali, po možnosti, bi si vsuli kar celo žlico ali dve sladkorja čez. Žal to potem ni več zdravi zajtrk ampak sladko bajsanje z "belim ubijalcem".

NASVET: Ovsene kosmiče si lahko dodatno olepšamo z koščki banane ali brusnicami. Vsekakor pa lahko posipamo tudi zmerno žličko domačega gozdnega ali cvetnega medu.

 

3. Počasi izgubimo občutek koliko pojesti

 

Vsi vemo, da je zatrk najbolj pomembni obrok v našem dnevu, vendar kljub temu ni potrebno pretiravati. Saj preveč dobrih stvari na enem kupu pravzaprav pomeni, ne preveč dobro stvar. Preveč dodanega medu, preveč sadja, ki vsebuje veliko sladkorja, raznorazni posipi in podobno, se hitro lahko sprevrže v goro sladkih pregrehov in zopet smo tam. Ohraniti ravnovesje je ključ do zdravega in uravnoteženega obroka.

NASVET: imaš samo lačne oči, ohrani ravnovesje. :)

 

PRIPRAVA ZDRAVIH KOSMIČEV

 

V ponev z cca 2-3 dcl vode, zmešajte ovsene kosmiče ( 150 g - 1 obrok). Pustite, da se kuhajo do zavretja vode. Kosmiče lahko kuhate tudi na mleku (vendar z manj mlečne maščobe). Kosmiče pustite vreti še minutko ali dve, dokler voda ne izhlapi (odvečno vodo zlijte stran). Dodajte jedlino žlico brusnic, ter jedilno žlico orehov ali lešnikov. Narežite banano na koščke, ter jih vmešajte v kosmiče. Dodajte žlico medu in 1/2 žlice cimeta. 

 

* dodate še lahko 50g navadnega jogurta in stisnjeno limono.

** namesto brusnic lahko uporabite borovnice ali  gozdne sadeže.

*** namesto banane lahko uporabite kivi

**** namesto medu lahko uporabite arašidovo maslo in ščepec kakava

 

Pa dober tek,

 

Z ljubeznijo, Nina xx

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square