Zakaj je gibanje pomembno?

October 24, 2016

Kdaj ste naredili kaj zase in občutili tisti blažen občutek povezanosti duše in telesa? Danes, včeraj, predvčerajšnjim? Če vaš odgovor sega dlje v preteklost, vas moram kar takoj okarati.

 

Ja, kaj za vraga pa čakate?! Saj vendar že vsi dobro vemo, da je redno gibanje eden od pomembnih dejavnikov ohranjanja zdravja.

 

 

Večina od nas ima tak način življenja, da smo tako rekoč gibalno podhranjeni, če se dodatno ne ukvarjamo z rekreativnim športom. Če smo gibalno nedejavni ali izpostavljeni le enostranskim obremenitvam, si delamo veliko škodo. Naše telo se namreč obnaša zelo varčno, saj so mišice, kosti, vezi, srce in tudi drugi organi tako močni, kolikor od njih zahteva naš način življenja. Gibalno zanemarjeno telo postane šibko, neuravnoteženo razvito ter kot takšno veliko bolj podvrženo številnim boleznim in poškodbam. Osteoporoza, bolezni srca in ožilja, debelost, bolečine v sklepih in težave zaradi mišične oslabelosti so pri tistih ljudeh, ki se premalo gibajo, pogostejše.

 

Poglejmo, kako gibanje učinkuje na kosti, srce, mišice, sklepni hrustanec in maščobne zaloge.

 

Kosti

 

Kosti so ogrodje telesa. Dovolj morajo biti močne, da so kos tudi kakšnemu večjemu udarcu. Vsekakor pa morajo z lahkoto prenašati vsakodnevne obremenitve. Žal se s staranjem kosti redčijo, kar zelo zmanjšuje njihovo trdnost. Ko so kosti že tako krhke, da se lahko zlomijo že pri vsakodnevnih obremenitvah, govorimo o osteoporozi. Z gibanjem se lahko zavarujemo pred njenim nastankom. Pri gibanju namreč na kosti delujejo sile, ki predstavljajo dražljaje za sprožitev mehanizma gradnje kostnega tkiva.

Vendar so pri tem določene starostne omejitve. V mladosti se vse do 35. leta gostota kosti še lahko povečuje. Kasneje pa lahko z gibanjem le upočasnimo zmanjševanje njihove gostote.

 

Srce

 

Srce deluje kot črpalka, ki skrbi za pretok krvi po telesu. Kadar se gibamo, mora srce, da prečrpa zahtevano količino krvi, močneje in hitreje utripati. S tem se krepi srčna mišica. Ljudem, ki so premalo telesno dejavni, srce zelo oslabi, kar lahko pripelje do številnih zdravstvenih zapletov.

 

Sklepni hrustanec

 

Sklepni hrustanec omogoča, da v sklepu kosti tekoče, skoraj brez trenja drsijo druga ob drugo, in deluje kot blažilnik pri prenašanju sil. Za sklepni hrustanec je značilno, da ni neposredno prekrvavljen, temveč se prehranjuje prek sklepne tekočine, ki jo izloča sklepna ovojnica. Če je sklep mirujoč, se sklepna tekočina ne pretaka, kar povzroči podhranjenost sklepnega hrustanca. Takšen hrustanec izgublja svojo čvrstost in debelino. Gibanje ima torej pomembno vlogo pri ohranjanju zdravja sklepnega hrustanca.

To se ljudem, ki imajo okvarjen hrustanec in običajno niso telesno dejavni, zdi precej čudno. Saj se jim po telesnem naporu pogosto pojavijo bolečine v sklepih. To jih pripelje do logičnih, a napačnih zaključkov. Mislijo, da je gibanje krivo za nastale težave, ki so dejansko nastale že prej, samo opazili so jih šele takrat, ko so sklepe izpostavili večjim obremenitvam.

 

Mišice

 

Mišice s svojim krčenjem vplivajo na premikanje sklepov kot tudi na njihovo stabilnost. Z močnejšimi in primerno dolgimi mišicami se lažje gibamo, imamo bolj zdravo telesno držo in bolje zavarovane sklepe. Mišice so zelo prilagodljive in so v okviru svojih zmožnosti močne ter toliko dolge, kolikor od njih zahtevamo z načinom življenja. Zaradi prekomernega sedenja, neprimerne obutve (visoke pete), zanemarjenja krepitve in raztezanja mišic so mišice prešibke in neprimerno dolge.

 

Maščobne zaloge

 

Maščobne zaloge shranjujejo energijo, potrebno za delovanje telesa. Če smo pri tem shranjevanju preveč "pridni", nas to vodi v debelost, ki zelo poveča možnost nastanka mnogih resnih bolezni (povišan krvni tlak, sladkorna bolezen, nekatere vrste raka...). Če umestimo v naše življenje redno gibanje, lažje in bolj zdravo uravnavamo telesno težo, saj porabljamo več energije, se bolj zavedamo telesa in smo bolj disciplinirani tudi pri hranjenju.

Pri vsem tem, kar vemo o pomenu rednega gibanja na zdravje, pa žal veliki večini ljudi manjka tista odločnost narediti vsak dan nekaj dobrega zase. Res je najlažje odlašati. Vendar vemo, da to, kar je lahko, še ne pomeni, da je dobro. Zato ne odlašajmo! Živimo tako, da si zaradi lastne malomarnosti ne povzročamo škode. Pa brez izgovora, da nimate časa. Gibanje zagotovo sodi na seznam dnevnih opravil, za katere preprosto moramo imeti čas. Ukvarjanje z rekreativnim športom je vsekakor dobra naložba. Preprosto si izberite šport, ki bo ustrezal vašim zmožnostim in potrebam.

 

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Zadnje objave

May 3, 2019

Please reload

Arhiv
Please reload

Spremljaj nas
  • Facebook Basic Square